ANTIEJDŽING I STRES
 
 
Stres i starenje

Hronični stres, pored ostalog, izaziva promene hormonalnog statusa i metabolizma (razmene materija i energije) u organizmu. Tim putem nastaju oštećenja u ćelijama mozga i tela, čime se ubrzava proces starenja i degeneracije organizma.

Antiejdžing i stres

Glavne antidote (protivnike) starenja u suštini sačinjavaju adekvatna regulacija stresa, inauguracija zdravog stila života i upotreba specifičnih tehnika mentalne stimulacije odeređenih psihobioloških poluga u organizmu. Time se podstiče lučenje određenih hormona kao što su endorfin, DHEA (dehidroepiandrosteron), STH (hormon rasta), melatonin, testosteron, estrogen, kao i oslobađanje i stabilizacija kvalitetnih neuro-hemijskih procesa u mozgu i telu čoveka.

Antejdžing hormoni

Endorfin predstavlja hormon sa izrazito jakim antiejdžing efektom na ljudski organizam, pored drugih važnih efekata koje ima kao što su otklanjanje boli (analgezija), topljenje stresa, čiščenja oštećenih krvnih sudova i stimulacija ćelijskog imuniteta (NK ćelija). Njegovo antiejdžing (protiv starenja) dejstvo počiva na povećanom stvaranju enzima SOD (superoksid dismutaza) u telu. Ovaj enzim neutrališe dejstvo prisutnog superoksida u organizmu (a koji nastaje nepravilnom regulacijom, zbog stresa i ostalog, unešenog kiseonika) i koji je glavni uzročnik oštećenja ćelija mozga i tela putem produkcije slobodnih radikala. DHEA, koji isto tako povećava svoje prisustvo u organizmu prilikom upotrebe selektovanog antistres pristupa i programa za zdravi život, ima atiejdžing dejstvo i time što reguliše niz drugih „pozitivnih“ hormona kao što su STH, melatonin, testosteron, estrogen i beta-endorfin.

Moć autoregulacije

Ovi hormoni kao i drugi pozitivni (antiejdžing) neurobiohemijski produkti i procesi, koji ujedno predstavljaju i večno traženu „ambroziju mladosti“, jedino mogu da se generišu endogeno (unutrašnjim putem). Njih nije moguće uneti u organizam kao gotove proizvode spoljašnjim, veštačkim putem. Jedino se putem hrane mogu uneti njihovi prekursori (početni osnovni elementi potrebni za njihovu proizvodnju u organizmu)!

Mentalni pristup

Od prethodno iznesenog proizilazi pretpostavka da svaki čovek može, preko adekvatnog mentalnog pristupa, da generiše ciljane antistres i antiejdžing mehanizme u sopstvenom organizmu i time da reguliše proces starenja. Glavni znak, na primer, da je hormon endorfin oslobođen u organizmu je doživljaj duboke opuštenosti, lakoće, unutrašnjeg blagostanja i „telesne radosti“. U cilju podsticanja ovakvog stanja, koje je ujedno antistresno i antiejdžing, potrebno je sistematično praćenje selektovanih programa koji stimulišu uključivanje specijalnih mentalnih alatki (postupaka), zbog optimalnog povezivanja i sinhronizacije relacije um-telo.

Antiejdžing antistres tretman

Regulacija procesa starenja, izazvanog stresom, i podsticanje antiejdžing mehanizama u organizmu postiže se pažljivim korišćenjem adekvatnog programa. Ovaj program se određuje posebno za svakog učesnika, shodno individualnoj stresnoj konstelaciji, strukturi ličnosti, navikama i dr. Praktični tretman uobičajeno sadrži:

  • specifičnu kombinaciju tehnika čišćenja stresa
  • mentalni i telesni antiejdžing trening
  • regulaciju ishrane i negativnih životnih navika
  • učenje veština mentalne organizacije i samoregulacije
Pokrenite svoju unutrašnju moć i podmladite svoj organizam!

Kontakt

um.rs.info@gmail.com

tel: +381 61 601 6045